25 жовтня відбулася відкрита лекція в межах лекторію СУА «Свята Макрина Молодша – учителька та наставниця Великих Кападокійців»

25 жовтня відбулася відкрита лекція в межах лекторію СУА «Свята Макрина Молодша – учителька та наставниця Великих Кападокійців». Лекцію прочитала сестра Ігнатія Гаврилик, ліценціат східних церковних студій, асистент кафедри богослов’я УКУ.

dsc_0231Коли говоримо про історію Церкви та розвиток її богословського вчення, то зазвичай звертаємо нашу увагу на постаті великих отців, подвижників та ісповідників і майже не згадуємо про роль жінок у житті Церкви. Натомість у своїй доповіді про святу Макрину сестра Ігнатія підкреслила саме роль жінки у Церкві поряд зі знаними чоловічими постатями.

Походила із заможної християнської родини. Але багатство їх було не лише матеріальним, а духовним, адже ця сім’я дала світові так багато святих, знаємо ми принаймні про вісім з них. Макрина найстаршою з десяти дітей Василія Старшого, відомого адвоката і вчителя риторики, та святої Емелії. На хрищенні отримала ім’я на честь святої мучениці Теклі, проте всі іменували дівчинку Макриною, на честь бабусі. На жаль, власних творів святої Макрини не береглося, а про її життя дізнаємося з творів її брата Григорія Нисського, який присвятив їй працю «Діалог про душу і воскресіння, а також «Життя святої Макрини».

Аналізуючи твори святителя Григорія Ниського, сестра Ігнатія Гаврилик звернула увагу на неординарну особистість Макрини та силу її духа. Беручи за взірець святу рівноапостольну Теклю та філософа Сократа, св.. Григорій представляє свою сестру як справжнього вчителя та християнського філософа.

«Варто зазначити, що філософію сприймали в ті часи не стільки як академічну дисципліну, як «любов до мудрості», ‒ додає лекторка, ‒  Завдяки цій істинній філософії та своєму надзвичайному духовному досвідові, Макрина вчить Григорія, як потрібно інтерпретувати Святе Писання, вміло долаючи сумнівні закиди. Вона представляє не торжество християнського подвижництва над поганською філософією, але торжество справжньої філософії над фальшивою.»

dsc_0232У своєму виступі сестра Ігнатія зазначила, що присутність святої Макрини мала неабиякий вплив не лише на Григорія, але і на інших братів – Василія, Навкратія, Петра, а зокрема на їхні богословські погляди. Серед них вона є безперечним лідером, проте лідером непомітним. Так, свята Макрина Молодша заснувала одну з перших жіночих монаших спільнот на березі ріки Іріс. А  Василій, за прикладом сестри, також почав жити монашим життям, залишивши світську кар’єру і заснувавши на іншому березі річки чоловічий монастир. Саме звідси походить історія монаршого згромадження, яке ми сьогодні знаємо, як василіан.

Підсумовуючи свій виступ, лекторка звернула нашу увагу на те, що жінка має свою особливу місію в історії спасіння. Її присутність надихала, спонукувала, а іноді застерігала перед помилками. «Жінка має свою особливу роль в Церкві і харизму поза священичим служінням, ‒ наголошує сестра Ігнатія. ‒ За словами свмч. Іполита Римського, Нова Єва стає помічницею нового Адама, вона звіщає йому добру новину і правду про воскресіння, за прикладом мироносиць, які є ніби «апостолами для апостолів».  Таке розуміння місії жінки вирівнює ті викривлені поняття, згідно з якими жінка або повинна тільки мовчки слухати, або, друга крайність, ‒ займати в  усьому місце чоловіків. Дарувати й охороняти життя у різних сферах ‒ це і є роль жінки.» І саме з цієї точки зору Свята Макрина є для нас прикладом справжнього жіночого служіння і великим духовним авторитетом, про який потрібно пам’ятати і від нього вчитися.