Бути людиною: Ганна Арендт про здатність судження і проблему особистої та колективної відповідальності в епоху тоталітаризмів.

4 квітня 2016 року відбулася відкрита лекція доцентки кафедри філософії ФБФ Орисі Білої “Бути людиною: Ганна Арендт про здатність судження і проблему особистої та колективної відповідальності в епоху тоталітаризмів.”

4_ArendtУ своєму виступі лекторка підкреслила актуальність проблеми критичного мислення у сучасному суспільстві. Звернувшись до творчої спадщини Ганни Арендт, чиї головні праці шукали відповіді на соціально-політичні виклики ХХ століття, Орися Біла зазначила, що доробок Арендт має особливе значення в українській ситуації: коли знову постає питання про роль кожного окремого громадянина для формування повноцінної політичної спільноти. У своїх політичних творах, зокрема у «Джерелах тоталітаризму» Арендт стверджувала, що феномен тоталітаризму, зокрема у формі сталінського та гітлерівського терору, підірвав усталені категорії політичної думки і прийняті стандарти морального судження. А тому критично важливим у цій ситуації є вміння мислити самостійно та розуміти відповідальність, що лежить на кожному із нас в моменти таких історичних зламів.

DSC00970Лекторка зазначила, що Арендт не вважала політику засобом для задоволення власних потреб чи способом об’єднання індивідів довкола спільної концепції добра. Розуміння політики Арендт базувалося на ідеї активного громадянства (active citizenship), тобто цінності і важливості громадянської участі і колективної деліберації стосовно усіх питань, що стосуються політичної спільноти. Політична діяльність цінна не тому, що вона веде до згоди  чи єдиного розуміння блага, а тому, що завдяки їй громадяни мають можливість виражати власну волю, розвивати здатність судження і досягати спрямованими зусиллями певні політичні здобутки. Бути людиною, підсумувала Орися Біла, означає бути включеним у суспільне життя, а отже, це вимагає активної громадянської позиції та вміння поставити себе на місце інших. І це саме той виклик, який стоїть перед сучасним українським суспільством.