Марта Богачевська-Хом’як прочитала лекцію про роль жінки в історії УГКЦ в США

5 червня в рамках Лекторію СУА з жіночих студій проф. Марта Богачевська-Хом’як представила своє дослідження щодо ролі жінки в становленні та розвитку УГКЦ на території США.

проф. Марта Богачевська-Хом'як на лекції, присвяченій ролі жінок в розвитку УГКЦ в США
проф. Марта Богачевська-Хом’як на лекції, присвяченій ролі жінок в розвитку УГКЦ в США

Як зазначила на початку лекції доповідачка, проблема дослідження полягає в тому, що, насправді, є дуже мало відомостей про розвиток історії УГКЦ поза матірною Церквою, в діаспорі. Зазвичай всі документи, які є в такому випадку – це єпархіальні вісті. Однак і вони не дають повної картини того, які процеси відбувалися в Церкві в діаспорі до утворення Митрополії у 1958 році, і яку роль відводили у цьому жінці.

Ще однією проблемою було те, що не до кінця встановлено яким чином священики виїжджали до США – з дозволом на священику діяльність, чи самовільно, тому також важко дослідити, скільки з них виїжджало зі своїми дружинами туди.

Як розповіла проф. Марта Богачевська-Хом’як, до ХХ ст. Церква в США мала місіонерський характер, разом з тим, кожна група іммігрантів бажала мати свою Церкву. Саме тому в митрополита Андрея Шептицького навіть була ідея організувати школу місіонерів для цих потреб, однак цим планам не вдалося збутися. Окрім того, на початках священик в США мав підпорядковуватися місцевому католицькому єпископу, тому серед місцевого населення не завжди було розуміння відсутності целібату в греко-католицьких священиків, тому інколи було й відповідне ставлення до їмостей. Як приклад була наведена історія з першого Євхаристійного конгресу, коли дружинам священиків не дозволили пройти на вечерю, тим самим самих священиків поставивши перед непростим вибором.

Прес-служба УКУ